O tenismenă din Ucraina a dat mâna cu adversara din Rusia la Australian Open 2024. Ce riscă aceasta

de: Beatrice Dumitru
23 01. 2024

Probleme pentru o jucătoare de tenis din Ucraina la Australian Open 2024. La finalul partidei a dat mâna cu adversara sa din Rusia, gest care nu va rămâne fără urmări. Ministrul Tineretului și Sportului de la Kiev cere o anchetă în acest caz.

Scandal la Australian Open 2024

Jucătoarele din Ucraina au scris istorie la Australian Open 2024. Dayana Yastremska și Marta Kostyuk s-au calificat în sferturile de finală de la Melbourne, în timp ce Elina Svitolina a fost nevoită să se retragă în turul al patrulea. Dar țara aflată în plin război de aproape doi ani a avut reprezentante și la turneul de junioare, așa cum este cazul  jucătoarei Yelyzaveta Kotliar.

În vârstă de 16 ani, Yelyzaveta Kotliar se află în mijlocul unui scandal la Australian Open 2024. După ce a pierdut meciul cu rusoaica Vlada Mincheva, scor 6-2, 6-3, aceasta a dat mâna, la fileu cu adversara. În contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, sportivele din această țară au făcut front comun și au refuzat să dea mâna cu jucătoarele din Rusia și Belarus, în semn de solidaritate cu soldații ucraineni.

Yelyzaveta Kotliar. Sursa foto: Instagram

Ce riscă jucătoarea din Ucraina

Tatăl Yelizavetei Kotliar i-a luat apărarea și a spus că este vorba despre un gest nevinovat, dar ministrul Tineretului și Sportului din Ucraina nu a acceptat afirmația acestuia.

Oficialul de la Kiev va cere o anchetă în urma căreia sportiva riscă să fie suspendată, potrivit sportskeeda.com, Tenismena ar putea scăpa de sancțiune doar datorită presiunii internaționale, având în vedere că este o sportivă tânără și fără experiență.

”Liza are doar 16 ani, nu are încă o experiență reală de a evolua la competiții majore precum turneele de Grand Slam. Emoțiile au fost debordante, așa că nu și-a controlat pe deplin comportamentul. Ea a îndeplinit automat ritualul de după meci – a strâns mâna adversarei sale, fără să înțeleagă că în spatele fileului se afla un reprezentant al Rusiei.

Citește și: Novak Djokovici, gest neașteptat la adresa lui Kyrgios, la Australian Open 2024. Imaginile au devenit virale

Aceasta, desigur, a fost o mare greșeală, pe care Liza o regretă foarte mult și asigură că nu va mai permite niciodată așa ceva. De fapt, ea este o patrioată sinceră a Ucrainei, a fost întotdeauna așa, este și va rămâne și în viitor”, a spus Konstantin Kotliar, tatăl tenismenei.

Marta Kostyuk, revoltă la Australian Open

Marta Kostyuk, locul 37 mondial, eliminată in sferturi de Coco Gauff, a readus în atenție războiul declanșat de Rusia și care face ravagii în țara sa.

Citește și: A fugit de război în România și acum scrie istorie la Australian Open. Revolta unei jucătoare: ”Promovați o țară criminală”

”Nimeni nu ar fi crezut că Ucraina va continua să lupte după doi ani. Ar  fi spus că nu vom rezista niciodată, nu vom supravieţui la asta timp de doi ani”, a afirmat Marta Kostiuk, după ce a pierdut meciul cu Gauff.

Ucraineanca s-a arătat revoltată de faptul că jucătorii de tenis ruși concurează sub un steag neutru, deoarece în diverse publicații continuă să se afișeze steagul acestei țări. Marta Kostyuk este de părere că, astfel, se promovează „o țară criminală”.